Підручник М. І. Макієнко Загальний курс слюсарної справи: https://drive.google.com/file/d/1FdIzbMtZIT4dIrzfbWsZdFeriesJldb3/view
12.11.2025
Тема уроку: Різання ручними ножиця.
тест площинне розмічання
Різанням називають відділення частини заготовок від сортового або листового металу. Різання виконують як зі зняттям стружки, так і без зняття. Різання зі зняттям стружки здійснюють ручною ножівкою, на ножівкових, круглопиляльних, токарно-відрізних верстатах, а також може бути газове, дугове тощо. Без зняття стружки матеріали розрізують ручними важільними і механічними ножицями, гострозубцями, труборізами, прес-ножицями, у штампах. До різання належить також надрізування металу.
Великий тиск, якого зазнають леза при різанні, потребує великого кута загострення β. Чим твердіший розрізуваний метал, тим більшим має бути кут загострення леза; для м'яких металів (мідь та ін.) він дорівнює 65°, для металів середньої твердості — 70...75°. Для зменшення тертя між лез ножів і розрізуваний метал задній кут α у лезах виконують невеликим; він дорівнює 1,5...3°.
Ножі виготовляють зі сталі У7, У8; бокові поверхні лез загартовані до 52...58 HRCе, відшліфовані та загострені.
Звичайні ручні ножиці застосовують для різання стальних листів завтовшки 0,5... 1 мм і листів з кольорових металів завтовшки до 1,5 мм.
Ручні ножиці виготовляють з прямими і кривими різальними лезами.
За розміщенням різальної кромки лез ручні ножиці поділяють на праві та ліві.
Безпека праці: оберігати руки від поранення різальними кромками ножівки або задирками на металі;
слідкувати за положенням пальців лівої руки, яка підтримує лист знизу;
не здувати ошурки і не видаляти їх руками, щоб уникнути забруднення очей або поранення рук;
не захаращувати робоче місце непотрібними інструментами і деталями;
Матеріали для вивчення: https://drive.google.com/file/d/1FdIzbMtZIT4dIrzfbWsZdFeriesJldb3/view
сторінки 86-91.
тест площинне розмічання
Різанням називають відділення частини заготовок від сортового або листового металу. Різання виконують як зі зняттям стружки, так і без зняття. Різання зі зняттям стружки здійснюють ручною ножівкою, на ножівкових, круглопиляльних, токарно-відрізних верстатах, а також може бути газове, дугове тощо. Без зняття стружки матеріали розрізують ручними важільними і механічними ножицями, гострозубцями, труборізами, прес-ножицями, у штампах. До різання належить також надрізування металу.
Великий тиск, якого зазнають леза при різанні, потребує великого кута загострення β. Чим твердіший розрізуваний метал, тим більшим має бути кут загострення леза; для м'яких металів (мідь та ін.) він дорівнює 65°, для металів середньої твердості — 70...75°. Для зменшення тертя між лез ножів і розрізуваний метал задній кут α у лезах виконують невеликим; він дорівнює 1,5...3°.
Ножі виготовляють зі сталі У7, У8; бокові поверхні лез загартовані до 52...58 HRCе, відшліфовані та загострені.
Звичайні ручні ножиці застосовують для різання стальних листів завтовшки 0,5... 1 мм і листів з кольорових металів завтовшки до 1,5 мм.
Ручні ножиці виготовляють з прямими і кривими різальними лезами.
За розміщенням різальної кромки лез ручні ножиці поділяють на праві та ліві.
Безпека праці: оберігати руки від поранення різальними кромками ножівки або задирками на металі;
слідкувати за положенням пальців лівої руки, яка підтримує лист знизу;
не здувати ошурки і не видаляти їх руками, щоб уникнути забруднення очей або поранення рук;
не захаращувати робоче місце непотрібними інструментами і деталями;
Матеріали для вивчення: https://drive.google.com/file/d/1FdIzbMtZIT4dIrzfbWsZdFeriesJldb3/view
сторінки 86-91.Різання ножівкою.
Матеріали для вивчення: https://drive.google.com/file/d/1FdIzbMtZIT4dIrzfbWsZdFeriesJldb3/view
сторінки 91-100.Законспектувати. Вивчити матеріал.
Матеріали для вивчення: https://drive.google.com/file/d/1FdIzbMtZIT4dIrzfbWsZdFeriesJldb3/view
сторінки 91-100.