Сторінки

1група основи слюсарної справи

 Підручник М. І. Макієнко Загальний курс слюсарної справи: https://drive.google.com/file/d/1FdIzbMtZIT4dIrzfbWsZdFeriesJldb3/view

12.11.2025

Тема уроку: Різання ручними ножиця.

тест площинне розмічання

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeI8-zH-d1klhHGW6-SR-cjysEiXcSNBMi15gcmvznjyNqSyg/viewform?usp=sharing&ouid=117149940490647214726

Різанням називають відділення частини заготовок від сортового або листового металу. Різання виконують як зі зняттям стружки, так і без зняття. Різання зі зняттям стружки здійснюють ручною ножівкою, на ножівкових, круглопиляльних, токарно-відрізних верстатах, а також може бути газове, дугове тощо. Без зняття стружки матеріали розрізують ручними важільними і механічними ножицями, гострозубцями, труборізами, прес-ножицями, у штампах. До різання належить також надрізування металу.

Великий тиск, якого зазнають леза при різанні, потребує великого кута загострення β. Чим твердіший розрізуваний метал, тим більшим має бути кут загострення леза; для м'яких металів (мідь та ін.) він дорівнює 65°, для металів середньої твердості — 70...75°. Для зменшення тертя між лез ножів і розрізуваний метал задній кут α у лезах виконують невеликим; він дорівнює 1,5...3°.

Ножі виготовляють зі сталі У7, У8; бокові поверхні лез загартовані до 52...58 HRCе, відшліфовані та загострені.

Звичайні ручні ножиці застосовують для різання стальних листів завтовшки 0,5... 1 мм і листів з кольорових металів завтовшки до 1,5 мм.

Ручні ножиці виготовляють з прямими і кривими різальними лезами.

За розміщенням різальної кромки лез ручні ножиці поділяють на праві та ліві.

Безпека праці: оберігати руки від поранення різальними кромками ножівки або задирками на металі;

слідкувати за положенням пальців лівої руки, яка підтримує лист знизу;

не здувати ошурки і не видаляти їх руками, щоб уникнути забруднення очей або поранення рук;

не захаращувати робоче місце непотрібними інструментами і деталями;

Матеріали для вивчення: https://drive.google.com/file/d/1FdIzbMtZIT4dIrzfbWsZdFeriesJldb3/view

сторінки 86-91.

 Різання ножівкою.

Матеріали для вивчення: https://drive.google.com/file/d/1FdIzbMtZIT4dIrzfbWsZdFeriesJldb3/view

сторінки 91-100.
Законспектувати. Вивчити матеріал.